Routes

Tijdens de Saxo Dam tot Dam FietsClassic zijn alle routes voorzien van gele pijlbordjes van Le Champion, om op de route te blijven volg je de pijlen. Alle routes duiken onder het IJ door en gebruiken de IJtunnel als springplank om het achterland ten noorden van Amsterdam in te duiken. Iets wat slechts één keer per jaar mogelijk is.
200 km - Ultimate Ride
Nieuw dit jaar bij de Saxo Dam tot Dam FietsClassic: een Ultimate Ride van 200 km! Voor de echte fietsfanaten, bikkels en klasbakken die op zoek zijn naar een uitdaging. Speciaal voor deze route hebben we een route uitgestippeld (let op: alleen GPX-file, geen pijlen!) waar je niet alleen de dammen van Noord-Holland tegenkomt maar ook die van Zuid-Holland. Je leest het goed: van Amsterdam naar Rotterdam! Fiets langs dammen zoals Bilderdam, Oostendam, Alblasserdam en Zwammerdam.

Meer informatie
160 km
De 160 km is de langste en populairste afstand. Vanaf het vertrek op de Dam fietsen de deelnemers door de historische binnenstad van Amsterdam. Via de Damstraat, Kloveniersburgwal en Nieuwmarkt vindt het langgerekte peloton zijn weg naar de IJtunnel. Na deze unieke passage vervolgt de route zich over delen van het Dam tot Damloop parcours naar Dammen als Zaandam, Schoorldam en Krabbendam. Langs de route zijn verzorgingsposten in Alkmaar, Obdam en Monnickendam.
110 km
Na Zaandam verlaat deze route het parcours van de 160 km. Door de waterrijke polders van de Wormer fietsen de deelnemers naar de verzorgingspost in Purmerend. De fietsers gaan vervolgens naar Schardam, waar de route weer samenkomt met de 160 km. Na Edam en Volendam volgt de gezellige verzorgingspost in Monnickendam. Via Uitdam en Durgerdam vervolgt de route zich over de Amsterdamse bruggen door de binnenstad terug naar de finish op de Dam.
90 km
Vind je de 110 km route net iets te lang en is de 60 km route voor jou te weinig uitdaging, kies dan voor de 90 km route! Net als de andere routes zie je het centrum van Amsterdam ontwaken en duik je de IJtunnel in. Over het parcours van de Dam tot Damloop fiets je richting Zaandam en ruil je al snel het drukke stadsleven in voor de natuurrijke omgeving boven Amsterdam. Na recreatiegebied het Twiske fiets je langs Purmerend naar Edam en Volendam vanaf waar je samen met de deelnemers aan de langere afstanden richting de verzorgingspost in Monnickendam fietst.
60 km
De 60 km route is zowel populair onder de recreatieve als de prestatie fietser en volgt na het Dam tot Damloop parcours haar eigen weg in Zaandam waar ook de eerste verzorgingspost zich bevindt. Door het mooie Waterland fietsen deze deelnemers naar Ilpendam en Monnickendam. Na de verzorgingspost waar ook de deelnemers aan de langere afstanden komen, volgt de 60 km route weer zijn eigen weg terug naar Amsterdam. In Amsterdam-Noord lopen de deelnemers aan de Dam tot Damloop onder je door als je op het viaduct fietst, een uniek gezicht! Via het Buiksloterwegveer kom je terug in hartje Amsterdam vanwaar het nog een klein stukje fietsen is naar de finish.
40 km – Longfondsroute
De kortste afstand bij de Saxo Dam tot Dam FietsClassic is met name geliefd bij de recreatieve toerfietser. Ook op jouw stadsfiets is deze afstand prima te volbrengen! Deze route is omgedoopt tot de Longfondsroute, omdat Longfonds het goede doel is van de FietsClassic. Fiets jij de 40 km, dan kom je onderweg tips en weetjes over gezonde lucht en gezonde longen tegen. Wist je bijvoorbeeld dat je elke dag 20.000 keer adem haalt?

Na de IJtunnel en Zaandam gaat deze route door natuurgebied het Twiske naar Landsmeer. Bij Watergang wordt gebruik gemaakt van het pontje om de deelnemers naar de andere zijde van het Noord-Hollands kanaal te brengen. Niet ver na deze oversteek is speciaal voor deze route een gezellige verzorgingspost ingericht bij Golfbaan Waterland. In Amsterdam-Noord lopen de deelnemers aan de Dam tot Damloop onder je door als je over het viaduct fietst. Een prachtig gezicht en een mooie plek om de vele duizenden lopers aan te moedigen. Vervolgens vaar je met het Buiksloterwegveer over het IJ terug naar de binnenstad vanwaar het nog een klein stukje is naar de finish op de Dam.
Geflitst!
Smile! Tijdens de Saxo Dam tot Dam FietsClassic staat er onderweg een fotograaf van Sportplaat klaar om jou vast te leggen. In de nieuwsbrief na afloop van het evenement delen we de link waar je de foto's kunt kopen.
Le Champion Cycling Club
Ben je al lid van de Le Champion Cycling Club op Strava? Hier blijf je op de hoogte van onze fietsevenementen en kom je in contact met andere fietsers.

Als deelnemer krijg jij

Volledig uitgepijlde routes
De route als GPX-bestand
Uitgebreide ravitaillering bij de verzorgingsposten onderweg en bij de finish
Inschrijven