Duurzaamheid

Sportorganisatie Le Champion, organisator van de Saxo Dam tot Dam FietsClassic, wil bijdragen aan een gezonde en actieve samenleving en een gezonde leefstijl voor mensen van alle leeftijden, door ze te inspireren en te enthousiasmeren om te sporten en te bewegen. Met deze doelstelling wordt ook direct een belangrijke bijdrage geleverd aan de bevordering van duurzaamheid. Verder streven wij ernaar de evenementen zo duurzaam mogelijk te organiseren en in te zetten voor goede doelen. Op deze pagina vind je meer informatie over duurzaamheid tijdens de Saxo Dam tot Dam FietsClassic.

Door verduurzaming tijdens het evenement vergroten wij de positieve en minimaliseren de negatieve, impact van de eigen bedrijfsvoering. Le Champion heeft als doel elk evenement te verduurzamen en verwacht dit ook van partners.

Duurzaamheidsacties

Grondstoffen / afval
 • Tijdens de Saxo Bank Dam tot Dam FietsClassic zijn er veel deelnemers aanwezig. Om hen zo goed mogelijk het (zwerf)afval te laten scheiden zijn de afvalbakken voorzien van een duidelijke signing. Ook zal er een Le Champion Green Team aanwezig zijn. Zij zullen waarborgen dat (zwerf)afval opgeruimd en gescheiden ingezameld wordt. Alle betrokken leveranciers worden vooraf geïnformeerd over deze belangen.
 • Op het parcours krijgen deelnemers onderweg bij een verzorgingspost eten/drinken uitgedeeld. Bij de keuze van deze producten wordt er gekozen voor zo min mogelijk verpakking Indien er toch verpakkingsmateriaal is wordt het afval monostroom ingezameld. 
 • DIXI maakt alleen gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen.
 • Alle urine wordt opgevangen en afgevoerd naar Waternet, welke uit de urine waardevolle nutriënten haalt.
Mobiliteit
 • Deelnemers worden gestimuleerd zoveel mogelijk met de fiets en het openbaar vervoer naar de startlocaties te reizen. Daarbij geven we ook de tip om te gaan carpoolen met een andere deelnemer. 
 • Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met lokale leveranciers om het aantal reisbewegingen te beperken.
 • De logistieke operatie van het evenement wordt vooraf zorgvuldig gepland zodat ook daarin alleen de noodzakelijke reisbewegingen plaatsvinden. 
 • Energie
  • Verzorgingsposten en cateringpunten worden zoveel mogelijk ingericht op plekken waar gebruik gemaakt kan worden van vaste stroom- en waterpunten. Indien er geen vast stroompunt beschikbaar is, wordt er gebruik gemaakt van een mobiele batterij of een hernieuwbare en fossielvrije brandstof.
  Food & Drinks
  • De aanwezige voorraad producten wordt eerst zoveel mogelijk opgemaakt voordat er ingekocht wordt. Indien er na afloop van het evenement producten over zijn zullen deze worden gedoneerd aan bijvoorbeeld de Voedselbank of het fruit aan een dierentuin.
  • Deelnemers, vrijwilligers en werknemers worden gestimuleerd om zelf voldoende eten en drinken mee te nemen en vooral een eigen bidon om het gebruik van single-use-plastic en drinkbekers te beperken. 
  Lees onderstaand enkele artikelen betreft de duurzaamheid in de media: